Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten

Huidig pad: Home » Behandelingen

Ayurveda

Algemeen

De aloude natuurgeneeswijze Ayurveda stamt oorspronkelijk uit India. De letterlijke vertaling van Ayurveda is: "leer van het leven". Deze leer geeft de volgende definitie van gezondheid:

"Hij wiens dosha's in harmonie zijn, wiens spijsvertering goed is, wiens lichaamsweefsels normaal functioneren, wiens uitscheidingsfuncties in evenwicht zijn en wiens Zelf, geest en zintuigen altijd vol geluk zijn, hem noemt men een gezond mens."

Gezondheid is dus niet alleen een afwezig zijn van ziekten, maar een optimaal lichamelijk en geestelijk functioneren. Evenwicht van de drie dosha's, de fysiologische basisfuncties Vata, Pitta en Kapha speelt hierbij een belangrijke rol. Vata staat voor beweging (lucht en ruimte), Pitta voor transformatie (vuur) en Kapha voor structuur (aarde en water). Door diverse invloeden kan de basisbalans verstoord raken waardoor ziekten ontstaan. Ook het functioneren in het algemeen zal dan niet zo optimaal zijn als in bovenstaande definitie wordt vermeld.

Alles wat men meemaakt, ziet, hoort, ruikt, proeft en voelt, is van invloed op hoe men bezig is het lichaam te vormen. Door op een zuivere manier om te gaan met de dagelijkse keuzes in het leven, en te leven in overeenstemming met de biologische ritmes zorgt men voor een gezonde en krachtige opbouw van het lichaam. Een ayurvedisch consult geeft je de handvatten om in je eigen dagelijkse leven aan de slag te gaan met een gezonde manier van leven, passend bij jouw constitutie. Onder andere via voeding, dagelijkse routine, kruidenpreparaten en aromatherapie. Door middel van polsdiagnose en gesprek wordt gekeken waar bij jou de struikelblokken zitten: hoe is de balans, hoeveel afvalstoffen zijn er, hoe sterk is de vitaliteit? Zo helpt de arts je op jouw weg van bewust, gezond en gelukkig leven.

Om in geval van verstoringen in het lichaam en/of de geest tot een herstel van het evenwicht te komen, gebruikt de Ayurveda-arts diverse methoden waaronder: Ayurvedische massage, polsdiagnose en kruidenpreparaten. Als aanvulling op een consult, maar ook als losstaande behandeling, kan de uitgebreide Ayurvedische oliemassage worden toegepast. Deze massage werkt helend en zuiverend. De polsdiagnose werkt als belangrijkste informatiebron over de gesteldheid van de patiënt. De kruidenpreparaten worden gebruikt voor het herstel van de balans, voor zuivering van het lichaam of voor verhoging van weerstand en vitaliteit. Aanvullend geeft de arts nog individuele adviezen voor voeding en dagroutine.

Ayurvedische massage

Deze ayurvedische oliebehandelingen zijn zachte massages, vol van een prettige ervaring van bewustzijn. Helend voor lichaam en geest, zuiverend, ontspannend. Individueel worden de behandelingen aangevuld met andere therapie vormen, gericht op ontspanning, balans en bewustzijn. Aan het eind van een oliebehandeling wordt de overtollige olie met warme natte doeken afgenomen. Op zich is er in het PMC desgewenst wel de mogelijkheid om van een douche gebruik te maken. Het wordt echter aangeraden de nog aanwezige olie na de behandeling enige tijd in te laten werken, voor extra reiniging en rust. Houdt u dan rekening hiermee wat betreft uw kleding en zorg (wanneer uw hoofdhuid ook met olie werd behandeld) voor een warme hoofdbedekking.

Polsdiagnose

Polsdiagnose is voor Ayurveda artsen de belangrijkste bron van informatie over de patiënt. De pols reflecteert de lichamelijke / geestelijke conditie, en geeft direct aan waar de verstoring zit. Zo kan de arts op basis van de polsdiagnose al belangrijke richtlijnen even voor herstel van het evenwicht.

Kruidenpreparaten

Vele krachtige kruidenpreparaten kunnen worden gebruikt voor herstel van de balans, zuivering van het lichaam, of verhoging van de weerstand en vitaliteit. Deze preparaten bestaan uit zuiver plantaardige bestanddelen, bereid volgens eeuwenoude formules. Zij blijken nog steeds prima te werken.

Bach Flower Remedies

Voor deze bloesemtherapie kunt u ook bij PMC terecht. Dr. Bach ontdekte deze energetisch werkzame bloesem-essences , die gericht zijn op de psychische verstoringen die de aan de basis liggen van lichamelijke klachten. Er zijn 36 essences, elk gericht op een specifieke geestesgesteldheid. Ze geven de mogelijkheid tot positieve transformatie.

Voetreflexmassage

De reflexzones van het lichaam, aanwezig op de voeten, kunnen door massage worden gestimuleerd of gekalmeerd. De arts kan deze behandeling toepassen en u kunt instructie krijgen hoe u thuis deze behandeling zelf kunt doen.

Adem-beweging en oefentherapie

Onze therapeut, Neda Shooshian BSc, heeft vanuit diverse bronnen kennis gemaakt met lichamelijk gerichte therapievormen. De oefeningen geven u de mogelijkheid, ook thuis aan uw gezondheid te werken. U kunt bij haar terecht voor oefeningen gericht op aarding, ontspanning, visualisatie, bewustzijn, houding, zelfmassage, adem, e.a. Bij de Mazdaznan klieroefeningen wordt door trillingen via de stem (zang) en via massage en tappottage technieken de energetische batterij weer opgeladen.

Terug naar top


Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten