Orthomoleculaire geneeskunde

Binnen de orthomoleculaire geneeskunde ligt de focus op goede voeding, waardoor het lichaam kan beschikken over voldoende stoffen die nodig zijn om alle systemen binnen ons lichaam optimaal te laten functioneren. Het gaat hier om stoffen als vitamines, mineralen, aminozuren, essentiële vetzuren of enzymen.

De wetenschap dat voeding een geneeskrachtige werking kan hebben stamt al van eeuwen geleden. In het begin van de 20e eeuw werden steeds meer gebreksziekten ontdekt die genezen konden worden door het toedienen van één vitamine. Een voorbeeld is scheurbuik dat te voorkomen en te genezen bleek met vitamine C. Dat voeding meer invloed heeft dan alleen het voorkomen van de typische gebreksziekten wordt steeds duidelijker vanaf ongeveer 1960. Sindsdien blijkt uit een groeiend aantal wetenschappelijke onderzoeken dat er wel degelijk een niet te verwaarlozen relatie bestaat tussen voeding en ziekten. Zo is inmiddels duidelijk dat slechte voedingsgewoonten een rol spelen bij het ontstaan van bijvoorbeeld kanker, hart- en vaatziekten en ouderdomsdiabetes.

In onze huidige maatschappij wordt te weinig tijd genomen voor het bereiden en het nuttigen van goede maaltijden. We weten allemaal dat we gevarieerd en gezond moeten eten, maar we maken ons toch schuldig aan het eten van snacks en fastfood etc. Door een jachtige levensstijl en slechte eetgewoonten krijgen we onvoldoende binnen van bepaalde stoffen die noodzakelijk zijn voor het goed functioneren van onze lichamelijke systemen. Het gevolg is dat het lichaam minder goed gaat functioneren en dat wij ons minder fit gaan voelen. Het probleem is dat wij het feit dat we minder goed gaan presteren vaak niet in verband brengen met onze eetgewoonten, waardoor we doorgaan met vervuilen van ons lichaam en het opbouwen van tekorten. Met name op de langere termijn kan dit ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. De term voorkomen is beter dan genezen is hier absoluut van toepassing.

De behandeling
In eerste instantie zal de arts al uw lichamelijke klachten en tevens uw emotionele problemen in kaart brengen. Vervolgens zal de arts inventariseren wat uw eetgewoonten zijn, hoe uw levensstijl is en welke voedingssupplementen en/of medicatie u gebruikt. Daarbij is het ook belangrijk of er voedingsmiddelen zijn die u slecht verdraagt. Soms is het raadzaam te onderzoeken of er een tekort of een overmaat van bepaalde stoffen in het lichaam aanwezig is. Dit kan in bloed of urine gemeten worden en in bepaalde gevallen wordt gekozen voor een haaranalyse of ontlastingsonderzoek Met alle verkregen gegevens zal de behandelaar een behandelplan opstellen en dit aan u voorleggen. Dit behandelplan zal veelal bestaan uit een dieet of een aantal voedingsadviezen. Daarnaast adviseert hij/zij u mogelijk om één of meerdere voedingssupplementen te gaan gebruiken. Het komt ook voor dat vitaminen en of mineralen per injectie worden toegediend om het herstel te bespoedigen.

Met orthomoleculaire middelen kan men ook bij uitstek preventief werken. Bijvoorbeeld antioxidanten, zoals vitamine C en E kunnen de schade die vrije radicalen kunnen aanrichten neutraliseren. Hierdoor zullen weefsels minder snel verouderen. Een voorwaarde is wel dat met deze stoffen consequent dagelijks inneemt.

Behandelingen

Meer informatie?

Wilt u meer informatie over deze behandeling? Neem contact op met het secretariaat!