Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten

Huidig pad: Home » Behandelingen

Chelatietherapie

Bij chelatietherapie worden er schadelijke stoffen uit het lichaam verwijderd. Dat is belangrijk want vrijwel iedereen in de westerse wereld kampt in meer of mindere mate met chronische, chemische vergiftigingen. Zo krijgen wij cadmium en polonium binnen via tabaksrook en bevatten uitlaatgassen lood of platina. Men heeft eens vastgesteld dat de moderne westerling gemiddeld honderd maal meer lood in zijn lichaam heeft dan zijn prehistorische voorganger. Ons lichaam raakt ook vervuild met kwik uit de amalgaamvullingen in ons gebit. Dergelijke gifstoffen bedreigen de gezondheid van onze cellen en ze ontketenen allerlei schadelijke processen.

Bij chelatietherapie worden via een infuus stoffen in de bloedbaan gebracht die ongewenste metalen inkapselen. Vervolgens kunnen de ingekapselde gifstoffen het lichaam met de urine verlaten. Er bestaan verschillende chelatiemiddelen die elk een verschillende werking hebben. In de Tweede Wereldoorlog werd bijvoorbeeld een chelator vervaardigd die mosterdgas, dat arsenicum bevat, uit lichaamscellen kan verwijderen.

Het oudste middel wordt nog steeds verreweg het meest gebruikt: ethyleen-diamino-tetra-azijnzuur (EDTA]. EDTA-chelatie wordt onder meer toegepast bij vergiftigingen met metalen als lood, cadmium, strontium en plutonium. Gaandeweg zijn er echter steeds meer weldadige effecten van EDTA-chelatie ontdekt.

Zo weet men nu dat EDTA een krachtige antioxidant is en een effectieve bestrijder van agressieve vrije radicalen. EDTA voorkomt bovendien het samenklonteren van bloedplaatjes en het vermindert snelle stolselvorming in de bloedcirculatie.

Welke ziekten reageren goed op chelatietherapie?

Gunstige invloed op de kalkhuishouding in ons lichaam is een van de belangrijkste eigenschappen van EDTA-chelatie. Dat is van groot belang omdat het langzaamaan verkalken een vast onderdeel is van het verouderingsproces. Al vanaf het achttiende levensjaar begint overal waar in het lichaam weefseldegeneratie optreedt, kalk neer te slaan. Die kalkneerslag bevordert vervolgens verdere degeneratie van het weefsel. Hart- en vaatziekten zijn vaak het gevolg. EDTA laat de goede kalk in bijvoorbeeld de tanden en botten ongemoeid, maar haalt de slechte kalk uit ons lichaam. Daarom wordt chelatietherapie veel toegepast als er sprake is van aandoeningen waarbij abnormale kalkafzettingen plaatsvinden. Bijvoorbeeld bij aderverkalking, verkalking van de hartkleppen en bij gewricht- en spierziekten.

Daarnaast wordt de therapie gebruikt als er aanwijzingen zijn dat het lichaam te zwaar is belast met opgehoopte gifstoffen, zoals de zware metalen.

Het effect van chelatietherapie

Chelatietherapie wordt sinds de jaren zestig vooral op grote schaal bij hart- en vaatziekten toegepast; vele honderdduizenden patiënten hebben er baat bij gehad. Na enige tijd chelatietherapeutisch te zijn behandeld, treedt er bij de patiënt doorgaans een duidelijke verbetering op in de bloedcirculatie. Mensen met gewrichtsaandoeningen kunnen weer beter lopen en bij angina pectoris (hartkramp) verminderen de klachten. Ook de huid krijgt vaak zijn gezonde temperatuur en kleur terug.

Gezonde mensen die de therapie ondergaan als onderdeel van een antiverouderingskuur, merken vaak dat allerlei vage klachten als concentratieproblemen, chronische vermoeidheid, hoofdpijn en neerslachtigheid verdwijnen.

Chelatietherapie heeft haar nut ook reeds vele malen bewezen bij vergevorderde, ernstige aandoeningen. Men heeft bijvoorbeeld met deze methode levensbedreigende bypass-operaties kunnen voorkomen en zelfs de noodzaak van amputaties - bijvoorbeeld bij een zogeheten rokersbeen - weggenomen.

De behandeling

De duur en aard van de behandeling worden afgestemd op de specifieke omstandigheden en wensen van patiënten. Gezonde volwassenen die hun lichaam goed willen schoonmaken en hun vaten in topconditie willen houden, wordt doorgaans een kuur van twintig tot dertig behandelingen aanbevolen. Zij komen dan gedurende een aantal maanden een of twee keer per week naarde kliniek. Daarna kan men het bereikte resultaat meestal handhaven met maandelijkse behandelingen.

Hartpatiënten die al infarcten achter de rug hebben, by-pass- of dotteroperaties hebben doorgemaakt en die veel medicijnen gebruiken, hebben vaak meer behandelingen nodig voordat zij geheel klachtenvrij zijn en medicijngebruik kunnen staken. Tijdens de behandeling wordt het cheleermiddel gedurende drie tot vier uur via een infuus in de bloedbaan van de patiënt gebracht Die zit dan in een comfortabele stoel en kan rustig lezen of praten. Om de acht infusen wordt er een bloedonderzoek gedaan om het effect te meten en worden de orgaanfuncties gecontroleerd.

Terug naar top


Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten