Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten

Huidig pad: Home » Behandelingen

Zuurstof training

Zuurstoftraining is een methode waarmee u fitter en meer energiek wordt, en waarmee u uw prestaties kunt verhogen. Tevens nemen klachten als hoofdpijn, hoge bloeddruk, vermoeidheid en slaapstoornissen af door een zuurstoftraining.

Hoe werkt het ?

Zuurstoftraining is in feite een nabootsing van een training op grote hoogte. Veel sporters reizen regelmatig af naar de bergen om op grote hoogte te trainen. Door het lagere zuurstofpercentage op deze hoogten wordt het lichaam gestimuleerd om meer rode bloedplaatjes en bepaalde enzymen aan te maken. Dit stimuleert de zuurstofopname in ons lichaam waardoor vele processen in ons lichaam meer optimaal gaan functioneren.

De zuurstoftraining werkt met apparatuur met een mondmasker dat is gekoppeld aan een filter dat een percentage zuurstof uit de lucht haalt. Het percentage zuurstof bepaalt men zelf door tijdens een kuur de instelling aan te passen van 15% naar 9,5%. Het op maat toegesneden trainingsschema geeft aan wanneer welk percentage ingesteld dient te worden. Door middel van deze instellingen wordt een hoogte van 2700 tot 6500 meter boven de zeespiegel gesimuleerd.

Voor wie is zuurstof training bedoeld ?

Iedereen die bewust wil werken aan een lichaam dat in goede conditie is kan gebruik maken van de zuurstof training. Vele sporters gebruiken het apparaat om niet te hoeven afreizen naar de bergen en toch de interval hoogtetraining te kunnen doen. Door het gunstige effect op de genoemde klachten gebruiken ook zeer veel mensen die niet aan sport doen de apparatuur om de zuurstoftransport in het lichaam te verbeteren.

Hoe lang duurt een training ?

Een eerste trainingskuur duurt 4 weken. Dit zijn 20 trainingssessies van 1 tot 1,5 uur per dag met tussenposen van 5 minuten. Via een saturatiemeter (vingerclip) wordt het zuurstofgehalte in uw bloed gemeten. Zo ziet u direct wat de training u oplevert en kunt u de resultaten over langere termijn volgen.

U kunt een zuurstofapparaat binnen het PMC huren zodat u thuis op de bank 1 uur per dag kunt trainen. Het is tevens mogelijk om de trainingssessies onder begeleiding binnen het PMC te doen.

Terug naar top


Centrum voor complementaire alternatieve geneeskunde geneeswijzen en behandeling genezing chronische ziekten